mandag 19. september 2011

Navn på nasjoner

Til newspeak hører også navn og benevnelser som for lengst har gått inn i språket - og noen har sågar gått ut igjen - kanskje ikke så mye ut av språket som ut av virkeligheten. Inkludert er navn på nasjoner:

DDR (Deutsche Demokratische Republik) = tysk område, både selvstendig og demokratisk lydstat under Sovjet-Unionen der folket ikke hadde noen innvirkning på landets styre, derimot var alle meget godt overvåket og beskyttet mot seg selv. Dette demokratiet opphørte å eksistere i 1989/90.

DPRK (Den demokratisk folkerepublikken Korea) = Nord-Korea, demokratisk republikk der folket ikke har noen innvirkning på landets styre, og der president-tittelen er arvelig. Denne folkerepublikken, som for sikkerhets skyld også er demokratisk, eksisterer fortsatt.

Folkerepublikken Kina = asiatisk land som i 2010 hadde 1 339 724 852 innbyggere (det såkalte folket). I denne folkerepublikken er ikke statslederen valgt av folket, men av partiet (de beste blant de beste av de etter hvert svært rike eiendomsløse proletarene) - for partiet er rimeligvis ikke åpent for den gemene hop som tradisjonen tro må beskyttes mot seg selv. Fast stilling i overvåkningspolitiet (som kan sammenlignes med DPRK i dette demokratiets glansdager) kan derfor være et fornuftig karrierevalg.

 Dette folkedemokratiet eksisterer fortsatt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar