fredag 2. september 2011

80 % Breivik eller GAME OVER?

Breivik og prosentene
Massemorderen Anders Behring Breivik refererer stadig til prosenter når han skal gjøre rede for det som skjer i hans forskrudde verden, også når det gjelder hans formodede sjelsliv. Det var denne hangen til "kalkyler" og tallmagi som forledet noen av de første kommentatorene til å hevde at fyren var så forbløffende intelligent. Men hvordan er en 100 % Breivik? Enn en Breivik som er 7 %? Hva slags tallmateriale er det han legger til grunn for sine "synnsynlighetsberegninger"?

Såvidt jeg husker hadde han noen prosentangivelser for muligheten til selv å bli drept under sin "operasjon", som han kalte det, med et militærspråk han antagelig har gribbet til seg fra de samme dataspillene der han også har hentet prosentregningen sin. For et sted, i en eller annen virtuell fantasiverden, må vel mannen som ikke har avtjent alminnelig verneplikt ha hentet den kvasimilitære terminologien sin fra.

Disse "sannsynlighetene" for å bli drept som han hadde "kalkulert" inn, forsøkte visst "kommandør Breivik" å sette ut av spill ved å "kapitulere" i god tid før han utsatte seg selv for noen reell fare.

GAME OVER
I dataspill har man som oftest flere liv man kan gamble med, der kan man gjerne ha 10 % livsgnist igjen før det er GAME OVER! Så kan man starte spillet om igjen når det siste livet er brukt opp, med enda flere liv.

Men Breiviks offer i den virkelige verden bare ett eneste liv, bare ett. Selv tok han ingen sjanser når det gjaldt sitt eget.

Anders Behring Brevik ville bare fremstått som en lattervekkende narr dersom det ikke hadde vært for at hans selvforherligende narraktighet hadde resultert i drap på en masse unge mennesker, mennesker som i motsetning til drapsmannen hadde en sosial samvittighet og forsøkte å gjøre noe for verden.

Men Breivik er i selskap med en rekke andre komiske og pyntesyke operettefigurer i flotte uniformer - som også klarte å påføre verden ubotelige skader før de selv ble uskadeliggjort. Jeg nevner i fleng: den middelmådige journalisten Mussolini, korporal Hitler som ikke kom inn på kunstskolen, (kyllingoppdretter Himler, morfinisten Gøring osv. osv) - det er mange å ta av.

Jeg har sett - og er også enig i at man ikke skal demonisere Breivik - det vil ufarliggjøre ham.

Nei, vi skal ta ham og alle hans like på alvor, også alle de som representerer de samme grunnholdninger - men som angivelig er imot vold...

Mostre finnes
Det er ikke nødvendig å demonisere Anders Behring Breivik. Han er et monster - men han er ikke alene.

Monstre eksisterer, det finnes mange potensielle breiviker som lever blant oss, det har historen vist. Når sjansen er der vrimler de frem, en Henry Rinnan, en Josef Mengele, en Herta Oberheuser...

Det må vi også ta på alvor!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar