torsdag 22. september 2011

Double newspeak - Hans Rustad når nye oratoriske høyder

Hans Rustad i Document.no har salet sin ganger og rider igjen, denne gangen under tittelen "Orwell lys levende". Da jeg i mitt forrige innlegg skrev
"Massemorderen fra Utøya er i krig med Arbeiderpartiet, ja, i grunnen med alle som som ikke er enige med ham, altså de aller fleste nordmenn.."
tok jeg klokt nok høyde for at det faktisk er noen nordmenn - og andre - som i store trekk er enige i drapsmannens synspunkter - kanskje rent bortsett fra selve drapshandlingene, etter hva de hevder. Til disse hører altså Hans Rustad, en av landets fremste brukere av den orwellske teknikken med å tilintetgjøre meningsinnhold ved å gi begreper og utsagn motsatt mening, eller ganske enkelt fornekte faktiske forhold. Interssant å kunne studere dette fenomenet på nært hold når han til alt overmål refererer til Orwell.

Rustad er mannen som driver nettstedet der massemorderen utfoldet seg fritt, et nettsted som er kjent som en lummer smeltedigel for konspirasjonsteorier og muslimfrykt. Han kommenterer et NRK-program ved Øystein Heggen der Lars Gule og Kari Helene Partapuoli diskuterer konsekvensene av mer åpenhet og demokrati. Og Rustad, denne demokratiets forkjemper skriver:
"Det er noe altmodisch og tantete over fordømmelsen av hatet på internett"
og konkluderer, i den sanne konspirasjonsteoretikers ånd:
"De meningene man ikke liker skal røykes ut og gjendrives, systematisk, i kampanjer, og om nødvendig med loven i hånd."
 Nå er det sånn at tanker og ideer undertiden nedfeller seg som handlinger i den materielle verden, og når Rustad og hans like menger seg med meningsfeller som bruker bomber og skytevåpen som det ultimate politiske argument, må han finne seg i å bli kikket i kortene.

Handlinger, også verbale, har alltid en eller annen form for konsekvenser. Det er ingenting orwellsk i det.

Jeg har plassert min blogg i Kristiansandnorske bloggkart! og presentert bloggen min på Bloggurat.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar