onsdag 21. september 2011

Ensom ulv og gal manns verk?

Psykotisk drapsmann?
Geir Lippestad, forsvareren for Utøya-drapsmannen, ser ut til å ville prosedere på at hans klient er sinnssyk og ganske annerledes skrudd sammen i hodet enn alle "oss andre." I diskusjonene etter tragedien har det vært mange røster som har gått inn for "ensom-ulv"-teorien og en psykiatrisering av handlingen.


Premissleverandørene
brennpunkt NRK i går får vi et ganske annet bilde: det dokumenteres at massemorderen er en del av et større nettverk og det finnes mange produsenter av premisser og konspirasjonsteorier som forsøker å skaffe seg politisk fotfeste. Blant de nyttige idiotene finner vi Sverigedemokraterna samt de norske og engelske såkalte Defence League. Men avsløringer av disse forholdene blir tradisjonen tro møtt med skjellsord og beskydninger om løgn fra de høyreekstreme.

Og noen - som f.eks. den kanadiske høyreekstremisten Sebastian Ernst Roning - berømmer drapsmannen og hevder at hans handlinger gir nye muligheter...


Drapsmannen i oss
Jeg har tidligere i denne bloggen referert en moderne definisjon på sinnssykdom - psykose - samt de diagnostiske kriteriene på narcissistisk personlighetsforstyrrelse. Drapsmannen er ikke sinnssyk. Han er selvnytende, selvopptatt, selvforherligende - og følelseskald. Men han er verken noen ensom ulv eller gal.

Utøya-morderen representerer synspunktene til en hel rekke mennesker som alle befinner seg utenfor murene. Det er opp til hver enkelt av oss å lete etter Utøya-morderen i vårt eget sinn - og ta et oppgjør med ham der - like så meget som vi må konftrontere svineriet i vår vennekrets, i nærmiljøet og på nettet!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar