onsdag 26. oktober 2011

Rettsoppgjør og rettferdighet


Norge
Allerede i 1902 ble sivil dødsstraff opphevet i Norge. Ved rettsoppgjøret etter krigen ble 92 805 personer siktet og 46 085 straffet. Av disse ble 17 000 dømt til fengsel, mens fikk 30 dødsdom.

I 1979 ble dødsstraff her i landet avskaffet også i krigstid.

Buchenwald - massedrap i "det godes" navn
Rettsoppgjøret var som kjent foranlediget av at et lite mindretall av den norske befolkningen sluttet seg til naziideologien og gikk i den tyske okkupasjonsmaktens tjeneste. Brev, avisinnlegg og andre skriftstykker fra okkupasjonstiden viser at mange av de norske nazistene mente seg å være det godes representanter i kampen mot mørkemaktene; den gangen var det ”bolsjevismen” og ”den internasjonale jødiske sammensvergelsen” som var de definerte onde.

Tyskland
Krigskirkegård
 Ved det internasjonale Nürnberg-tribunalet etter annen verdenskrig ble 11 av de fremste tyske nazistene dømt til døden. Flere at toppene hadde gjort seg utilgjengelig for straff ved å ta livet av seg. Dette var krigsforbrytere som var ansvarlige for anslagsvis 60 millioner døde, herunder den systematiske utryddelsen av 6 millioner jøder. Denne kolossale menneskeskapte katastrofen med sine ufattelige lidelser ligger ikke lenger tilbake i tid enn 60 år.

Utover dette internasjonale rettsoppgjøret skjedde det lite i Tyskland. Tyske ungdommer vokste opp uten særlige kunnskaper om de tyske krigsforbrytelsene. Flere beryktede torturister og Gestapo-offiserer skiftet etter krigen ganske enkelt uniform og gikk rett inn i politiet i det nye Vest-Tyskland. Tilsvarende skjedde også i DDR. Noen fikk sogar utmerkelse for lang og tro tjeneste der tiden som lojal nazistisk morder og torturist var tatt med.

Tyskland hadde tapt krigen, men mentaliteten var på mange måter den samme. I de senere år har ny-nazismen blomstret opp, både i Tyskland og resten av Europa.

Har vi virkelig ingenting lært?

Romania
I 1989 skjedde det en spontan oppstand mot det kommunistiske regimet til Nicolae Ceaușescu, og etter en summarisk parodi av en rettssak ble ekteparet Ceaușescu skutt. Tilsynelatende endret samfunnet seg og ble et demokrati, men da jeg besøkte Romania i 2003 var det et munnhell blant befolkningen at det eneste som hadde skjedd, var at nye banditter hadde flyttet inn i residensene til de gamle bandittene.

Romania gjennomførte aldri noe faktisk oppgjør med sin fortid. Nå, i 2011, er de gamle bandittene, som i sin tid klappet for Ceaușescu, tilbake i de formelle maktposisjonene sine igjen.

Sør-Afrika
Befolkningen i Sør-Afrika har gjennom mange års kolonisering og apartheid blitt sterkt brutalisert. Imidlertid ser det ut til at den såkalte Truth and Reconciliation Commission (”Sannhetskommisjonen”) til en viss grad har klart å bygge bro over motsetningene. Er det håp?

Jeg underes....

Libya
I en tidlig fase av krigen i Libya fant man levningene fra massakre som hadde skjedd under Kadaffi. Nå finner vi tilsvarende rester av mennesker som er myrdet av opprørerne.

Det er fristende å si med Jens Bjørneboe:

Akk, vi må bøye oss i skam og si:
Rettferdigheten, Gud, dén frykter vi!
Hvem er et menneske som ikke vet:
Vi trenger nåde og barmhjertighet!


Jeg vet ikke hvor jeg har hørt det sist:
Hvem er et menneske og ikke skyldbevisst?

2 kommentarer:

  1. Det er vel noe som heter at en urett retter ikke opp en annen. Massakrere på de som var på feil side i Jugoslavia under 2.verdenskrig var kimen til krigene på 90-tallet. På den måten blir det en evig runddans,

    SvarSlett
  2. Nettopp. Først massakrerte kroatisk ustasja-soldater serbere under annen verdenskrig, så massakrerte serbere kroatere da Jugoslavia gikk i oppløsning. Og så har ballen rullet og rullet. Det som har skjedd i Sør-Afrika etter at apartheidregimet falt gir jo et visst håp.

    SvarSlett