søndag 9. oktober 2011

"Anders og jeg er ariere...."

"Anders og jeg er ariere," sa en ung dame til NRK rett etter drapsorgien på Utøya. "Vi har begge blondt hår og blå øyne. Vi er ariere."
Marilyn Monroe - ikke ekte blondine
En slik åpenbar forveksling av begrepet arier med en prototyp beskrivelse av en blondine (blondt hår og blå øyne) kan være med på å befeste den vanlige forestillingen om at blondiner er stupide...

Arier
Ordet arier er en samlebetegnelse på ulike folkeslag i India og Iran som har til felles at de snakker indoeuropeiske språk (gammelpersisk: aryan = iraner, sanskrit: Ārya = edel byrd). De fleste europeiske språk er indoeuropeiske, noe som innebærer at de sannsynligvis har opprinnelse i et felles språk som utviklet seg i området mellom fjellkjedene Kaukasus og Ural.
"Det dreier seg sannsynligvis ikke om én enkelt etnisk gruppe av mennesker med noenlunde samme utseende, men snarere om en blanding av mørk- og lyshudete folk som dels var fastboende, dels nomader,"
skriver Victor Stevenson i boka "Språkenes vandringer." Og videre:
"Indoeuroperne utgjorde trolig en enkel, løst sammensatt gruppe for omtrent 5 - 6000 år siden, 3 - 4000 år f.Kr."


 Finsk
Ikke-arieren Aria
Det finnes knapt noen som fyller sjablongen om den "renrasede arier" bedre enn den høye, vakre, blåøyde og blonde sangerinnen Aria Saijonmaa.

Den eneste innvendingen er at hun er finsk -  og finsk tilhørerer den finsk-ugriske språkgruppen sammen med samisk og ungarsk, ikke den indoeuropeiske.

Hun er altså ikke "arier" på tross av sitt blonde ytre.

Arieren Karoli...
Det er derimot sigøyneren René «Roma» Karoli.

Sigøynernes språk romani nestammer fra sanskrit, et av de døde klassiske indoeuropeiske språkene som også har gitt opphav til de moderne indiske språkene.

- og arieren Ahmadinejad

Og det samme gjelder naturligvis Irans president Mahmoud Ahmadinejad.

Verken Karoli eller Ahmadinejad utmerker seg med blondt hår og blå øyne, men de er garantert ariere gode som noen.

Ideen om den blonde og blåøyde ariske rasen av overmennesker ble utviklet av nazistene før og under annen verdenskrig og var utelukkende basert på fantasier og tankespinn. Det er imidlertid interessant å merke seg at ingen i toppen av nazihierarkiet oppfylte dette "ariske" kvalitetskravet.

Hele naziledelsen var mørkhåret....

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar