fredag 11. november 2011

Innbilt behandling mot innbilt sykdom?

Vekkelsesmøter
I etterkant av religiøse vekkelsesmøter er det vanlig at det rapporteres om mirakuløse spontanhelbredelser; mennesker som kaster krykker, invalide som reiser seg fra rullestoler. Underlig nok sender verken NAV eller den norske legestanden kroniske pasienter til slike happeninger.

Lightening Process
Derimot støtter det offentlige helse-Norge aktivt opp om Lightening Process (LP) som er en moderne strømlinjeformet versjon av denne gamle tradisjonen. Og som for gamle dagers vekkelsespredikanter er LP en pengemaskin.

Tenk deg frisk
På LP-kursene blir man instruert om å tenke/fortelle/innbilde seg selv og omgivelsene at man ikke har ME (myalgisk encephalopati, cronic fatigue – kronisk utmattelse), at man altså er frisk!

Symptomer som smerter, kvalme, diarre, tretthet og utmattelse skal overstyres med tankekraft, tenkes bort. Man blir videre instruert om å fortelle sin solskinnshistorie om hvor frisk man er blitt umiddelbart etter at man har gjennomgått kurset – i etterkant av disse kostbare vekkelsesmøtene som blir betalt av det offentlige.

Men dessverre: på samme vis som de invalide som reiser seg fra rullestolene etter vekkelsesmøtene etter kort tid er tilbake i rullestolene igjen, er ME-pasientene tilbake i senga ikke lenge etter at LP-kurset er gjennomført – vanligvis i dårligere forfatning enn noensinne. Men da er allerede historien fortalt, avisene har hyllet denne fabelaktige og mirakuløse behandlingsmetoden - og journalisten har fått sitt scoop.

NAV, offentlige midler og dokumentasjonskrav
TA forteller i dag om hvordan NAV i Skien har kastet seg på LP-karusellen. Vanligvis er dokumentasjon en forutsetning og et krav for at en statlig institusjon skal bruke penger på behandling av syke mennesker, men altså ikke her.

Når det gjelder Lightening Process og ME-pasienter er det tilstrekkelig med anektdotiske historiefortellinger i samme ånd som vekkelsesmøtehelbredelser. Hvorfor? Er det fordi halvparten av legestanden ikke spør etter forskning og dokumentasjon når det gjelder denne pasientgruppen, men er vel fornøyd med det de allerede tror? For dette er jo en innbilt sykdom? Eller? 

Og den beste behandlingen for innbilte sykdommer må vel være å innbilde seg at man ikke er syk. Og det er det man lærer på kursene til Lightening Process. Hvordan det går med disse pasientene i ettertid ser ut til å være ganske uvesentlig.

Legen (og ME-pasient) Maria Gjerpe har en meget vettug og oppegående blogg om ME og andre helsefenomener. Anbefales!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar