lørdag 6. august 2011

Kristen terrorist?


Kristen terrorist?
Anders Behring Breivik blir omtalt som en ”kristen” terrorist, og han beskriver seg selv som konservativ kristen. Jeg vil minne om at til det samme selvbildet hører ord som sjarmerende, intelligent, vellykket, belest osv osv - uten at noen av de egenskapene han tillegger seg selv blir sannere av den grunn. Han, og mange andre historieløse ”kristne” ekstremister, ikke minst i USA, regner også ”kristendommen” som en spesifikk vestlig religion eller ide. 

Jesus og urkristendommen
Noen historiske fakta: Jesus var jøde og snakket aramaisk, og første generasjon kristne var jøder, samt medlemmer av de menighetene Paulus´ etablerte på Lilleasia-kysten. De første kristne menighetene finner vi i nåværende Syria, Israel, Hellas og Egypt. Vestlige verdier? Kristendommens religiøse og etiske grunnidé kan sammenfattes i Jesu svar da han ble spurt om hvilket av budene som var det største (Matt. 22, 37-40): ”Du skal elske Herren, din Gud, av hele ditt hjerte og av hele ditt sinn. Det er det første og største bud. Men det annet er det første likt: Du skal elske din neste son deg selv. – På disse to budene hviler hele Loven og Profetene med.” 



Og den norske teologiprofessoren Jacob Jervell konkluderer: ”Hvor loven på denne måten oppfylles, der er virkelig Guds folk.” 

 Konservativisme
Å være konservativ betyr at man ønsker å konservere, bevare, de eksisterende verdier, strukturer og institusjoner i samfunnet. 

Konservativ kristen?
Breivik en konservativ kristen? NO WAY! Han er verken konservativ eller kristen! 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar