mandag 12. desember 2011

Hestemøkk?

I gårdagens episode av reality-parodien "Nisser over skog og hei" forekommer det en prinsipielt hyperaktuell diskusjon. En av nissene ser noe i snøen som identifiseres som møkk (det er det enighet om), men han påstår at det er elgmøkk, de to andre at det er hestemøkk. Elgmøkk-tilhengeren påberoper seg retten til å mene at dritten stammer fra elg.

Mye av dagens debatt foregår på dette nivået. Det menes og synes noe, fullstendig uavhengig av kontrollerbare fakta. Og mens vi er inne på møkk.... Bruce Bawer har kommet med en ny bok der han med sedvanlig forakt for kjennsgerninger mener at talløse norske tenåringer er blitt drept av muslimer de siste årene, og synes at Norge har vært styrt av quislinger helt siden krigen... Hestemøkk eller elgmøkk?

Det kan ofte være vanskelig å ta stilling i debatter. Bjørn Stærk har levert en meget velskrevet og instruktiv artikkel i Minerva om tommelfingerregler det alltid er greit å ha i bakhodet når man skal forsøke å vurdere forhold man ikke har veldig dype kunnskaper om - noe som gjelder for de fleste av oss mesteparten av tiden.

Anbefales!

1 kommentar:

  1. tiltredes. Det er forskjell på fakta og meninger. Det er en del av problemet med Rolness' kronikk i Dagbladet: Så lenge alt bare er likverdige meninger kan alle stå på hver sin tue og rope mot hverandre.

    SvarSlett