mandag 6. februar 2012

Etnisitet og opphav?

"Eva" - vår mitokondrielle stammmor
Noenlunde slik så hun ut, hele menneskehetens stammor, som levde i Afrika for ca 150 000 år siden. Alle nålevende mennesker har denne svarte kvinnen som felles opphav. Tilbake til henne er det bare ca 9300 generasjoner når man regner 16 år for hver generasjon. Et lite øyeblikk i utviklingshistorisk perspektiv.

Utvandringen fra Afrika startet for omkring 85 000 år siden da en liten gruppe på mellom 150 og 1000 mennesker krysset Rødehavet.

Etterkommerne av disse menneskene har så befolket hele verden.

Mørk hud beskytter mot solens ultrafiolette stråler, men med mindre sollys fører denne hudfargen til at det dannes for lite D-vitamin. Jo lenger nord menneskene vandret, og jo flere generasjoner de bodde i solfattige strøk, desto lysere ble huden. Det tar evolusjonen 25 000 år å forandre svart hud til hvit. Blondt hår skyldes en tilfeldig mutasjon i relativt nær fortid.

Jordbruket ble sannsynligvis først utviklet i Syria for vel 10 000 år siden og var en av menneskehetens første virkelig store kulturelle og økonomiske landevinninger. Fra midtøsten spredte jordbruket seg nordover til Europa. De første byene dukket opp for 7000 år siden i samme område, og to av de eldste vi kjenner er Jeriko (på den okkuperte vest-bredden) og Catal Huyuk (Tyrkia).

Alle som har lest litt historie kjenner til begrepet "folkevandring." I enkelte tidsepoker har store folkegrupper brutt opp og forflyttet seg til nye områder der de har slått seg ned, fortrengt og/eller blandet seg med de som allerede bodde der. Men også utenfor disse dramatiske periodene med svære demografiske endringer, har man vandret og utvekslet såvel gener som tanker og ideer, kultur og språk. Mennesket er i sitt vesen "multikulturelt."

Migrasjon er snarere regelen enn unntaket i menneskenes historie, både på mikro- og makroplan. De fleste har flyttet en eller flere ganger i livet innenfor landets grenser, noen ut av eller inn i landet eller har ektefeller fra ganske andre steder på kloden. Slik har det alltid vært. Og den "rotekte" engelskmann er normalt en blanding av anglere, saksere og normannere, med innslag av keltere og pictere.

Islands befolkning, som mange forestiller seg bestå av renrasede "germanere" ettersom de stammer direkte fra de norske vikingene, viser seg å ha et sterkt innslag av skotske og irske gener - i tillegg til indianske og sannsynligvis også samiske.
I VG nett siteres massemorderen fra Utøya. Han sier: "... jeg mener at ulike etniske grupper skal være der de har sitt opphav."
Sitt opphav?

Kanskje han forestiller seg at nordmenn har utviklet seg direkte fra homo erectus - helt uavhengig av resten av menneskeheten - f.eks. i nærheten av utløpet til Akerselva?

Dette er en mann som heller ikke unnlater seg å stille sin kunnskapsløshet til offentlig skue, i tillegg til alle sine andre åpenbare mentale skavanker.

3 kommentarer:

 1. "Og den "rotekte" engelskmann er normalt en blanding av anglere, saksere og normannere, med innslag av keltere og pictere."

  Ja, og en normanner (en person fra Normandie) var på sin side en blanding av vikinger/dansker/nordmenn og franskere. Ja og franskere var en blanding av frankere (germanere) og gallere. Gallerne var på side en blanding av keltere og romere. Romerne var jo en salig blanding av latinere og etruskere, med betydelig innslag grekere etter den tidligere koloniseringen, og dessuten punere etter erobringen av de puniske koloniene. Etc...

  Ideen om noe rent og ekte, opphavelig, er en av de farligste som finnes. Dessuten er den forfeilet.

  Nå er vel "etnisitet" mer et spørsmål om identitet basert på språk, utseende, religion etc., ikke "rase".

  SvarSlett
  Svar
  1. Fint at du fyller meg inn med detaljer. Du har naturligvis helt rett. Poenget mitt var nettopp at ideen om rene raser er absurd av minst to grunner: går man langt nok tilbake (bare 150 000 år) har vi samme stammor. Den lille gruppen som vandret ut av Afrika for bare 85 000 år siden gjør alle mennesker utenfor Afrika til svært nære slektninger. Og med Tobaeksplosjonen ble store deler av menneskeheten utslettet. De som er igjen stammer fra en gruppe som totalt utgjorde noen få tusen individer.

   Så har vi det faktum at folk har vandret rundt på planeten i ulike retninger og blandet seg med hverandre, slik at de gruppene som hadde utviklet visse særtrekk har fått blandet såvel gener som kulturelle uttrykk med med andre gang på gang. Rene raser? My God.

   Etnisitet handler som du sier om gruppeidentitet, ikke rase. Jeg refererte til ABBs utsagn om etniske gruppers opphav. Etnisitet er uttrykket for et kulturelt konglomerat som manifesterer seg på bestemte måter, til bestemte tider og på bestemte steder. Det finnes av gode grunner verken romere eller hunere lenger.

   Slett
 2. Veldig god bloggpost, Erling!

  Raseteorienes tid må nå være forbi.

  Dessverre er det mange som er uvitende på dette området.
  Desto viktigere er dte at man stadig gjentar det.

  Jorda er en fleretnisk planet, og det er fleretnisitet og migrasjon som er det naturlige.

  SvarSlett