fredag 8. juni 2012

Ted Bundy

Ted Bundy - smilende massemorder
ble henrettet i 1989 for drap på 30 unge kvinner. Drivkraft bak mordene? Seksuelle fantasier. Han viste ingen anger, derimot glede over å drepe. 

Anders Behring Breivik risikerer ingen dødsstraff for de 77 drapene han har begått fordi han lever i en rettsstat - som han forakter. Hva var drivkraften bak drapene? Politiske fantasier og forestillinger om egen storhet. Han viser ingen anger, derimot forteller det brede smilet at han virkelig koser seg. 

Behring Breivik - smilende massemorder
Endelig får mannen som har mislyktes i det meste han har foretatt seg all den oppmerksomheten han higer etter. 

Forskjellen på Bundy og Breivik? Prinsipielt ingen. På bakgrunn av sine fantasier og høyst private preferanser myrdet de begge svært mange uskyldige unge mennesker. Ingen anger. Det store JEG overskygger alt annet. 

Respekterer du Breivik? Respekterer du Bundy? 

Breivik er dypt krenket. Uten motforestillinger har han krenket 77 mennesker på den mest grunnleggende og bestialske måte det er mulig å tenke seg – ved å berøve dem deres liv. I tillegg har han krenket tusenvis av familiemedlemmer, venner og bekjente. Og han krever å bli respektert. Han er krenket over at han - i kraft av sine handlinger - blir vurdert å være sinnssyk. Morderen er altså krenket over å bli utsatt for det han kaller for ”karaktermord.” Han! Mord! Og karakter? 

Det ble for et par dager siden referert at Breivik mente seg sensurert av norsk presse – og at han i den forbindelsen uttrykte bekymring for Norges demokrati. Han ønsker å fjerne landets nåværende demokratiske styreform og erstatte det med noe annet, noe som til forveksling ligner teokratiske diktaturer han hevder å bekjempe. Noe som ikke virker helt logisk her? 

Når noen blir misforstått og underkjent av alle andre i sin samtid er forklaringen enten at vedkommende er et ikke-erkjent geni - eller at han er fullstendig ubrukelig både i nåtid og ettertid. Det er vel etter hvert liten tvil om hvilken av de to kategoriene Breivik hører hjemme i..

Dette er en mann som påstår at han ble headhunted av ”fremtredende” høyreekstremister pga sin overveldende intelligens. Et populært ungdommelig uttrykk faller meg i hu: Ja særlig!

1 kommentar:

  1. Hva smilet viser vet ikke jeg, men det er unektelig temmelig komisk at han av alle sutrer over "krenkende" omtale.

    SvarSlett