søndag 31. juli 2011

Drapsmannens "heltemot"

Barnemorderen Anders Behring Breivik
Den 22. juli 2011 oppnådde Anders Behring Breivik å bli en verdensberømt barnemorder. Selv om udåden overgår det meste i bestialitet, er han likevel representant for en lang tradisjon – på mange måter.

Nye og gamle nazister
På 70-tallet etablerte Norges ny-nazister sine hemmelige celler og spradet rundt i uniformer, åpenbart inspirert av sine tyske SS-forbilder. Svart skulle det være og medaljer måtte man ha. Utmerkelsene kjøpte de fra butikken Speidersport i Oslo. Dette var som vi forstår tøffe gutter.

Hitlers nestkommanderende, Heinrich Himmler, den mektige sjefen for SS, var en puslete liten mann som hadde mislyktes i alt han hadde foretatt seg gjennom livet. Hans siste forretningsprosjekt som kyllingoppdretter viste seg også å være en fiasko. Han var ingen militær, men likte å paradere i sin svarte uniform. Da han ble arrestert maktet han ikke påkjenningen å skulle bli konfrontert med sine misgjerninger, men valgte en utvei som sier mye om personligheten og motet til mannen som hadde myrdet millioner: han  tok livet av seg – med gift.

Breiviks uniformer og medaljer
Anders Behring Breivik liker også uniformer. Ettersom han - i motsetning til de fleste norske ungdommer - ikke ble funnet skikket til å gjennomføre militærtjenesten, er det klart at han måtte designe sin egen uniform for sin enmannshær. Jeg ser ham for meg der han i dyp konsentrasjon sitter med blyanten mellom de myke fingrene som aldri har fått træler av arbeid, bøyd over papiret der han tegner sin ”gallauniform,” hvordan de flinke fingrene fester tråden på symaskinen, alle timene med prøving foran speilet . . . .

Og så all den fine pynten! Snorer og medaljer… Kanskje har han også kjøpte sine ”utmerkelser” hos Speidersport? I min barndom tok jeg svømmeknappen og jeg kjenner flere som har skaffet seg en anselig samling medaljer etter mange års korpsvirksomhet. Hvem vet; kanskje har Breivik spilt trommer eller trompet? For han kan vel ikke ha gitt seg selv all dingeldangelen han har på brystet? Eller…?

Breivik intelligent?
Man kan si mangt om Breivik, men noe til selvbilde, det har han sannelig. Grandiost! Og det er i grunnen det eneste han har... På tross av at han åpenbart har mislyktes i alt han har foretatt seg, beskriver han seg selv som en vinner: han har ingen utdannelse ut over videregående, men har i følge eget utsagn lest så mye at det tilsvarer mange års studier. Og så er han så intelligent, må vite. Det siste blir forbausende nok gjentatt av en hel rekke synsere og ”eksperter.”
Det virker som om mange er blitt blendet av at Breivik tilsynelatende behersker prosentregning - en av de grunnleggende matematikk-kunnskapene man forventer at alle skal kunne når man forlater barneskolen.

Sannsynlighetsberegninger?
Han har ”sannsynlighetsberegnet” alt mulig i tilknytning til sine ”operasjoner”, det er 80 % her og 60 % der. Det ser flott ut, men når man ser etter, er det ikke annet enn gjetninger og påstander som han har satt et tall på, altså bare tull. Det er vel ved hjelp av denne forskrudde ”rasjonaliteten” han har klart å beregne at om 60 år kommer vi til å forstå ham – og takke ham. Hva begrunner han denne "kalkulasjonen" med? Han har også regnet ut at 95 % – eller var det 98? - av Norges befolkning kom til å hate ham etter drapsbølgen, de andre kom til å elske ham.

Feige og ynkelige handlinger
Men Anders Behring Breiviks handlinger er altfor feige og ynkelige til at han ikke fortjener hat. Forakte ham? Ja! Ynkes ham? Ja! Ynkelige handlinger fortjener medynk. Men hate? Nei! Dertil er han for liten.

Så her tok han feil. Vi hater ham ikke. Og i motsetning til den revolusjonen han så for seg at mordene hans skulle avstedkomme, sluttet hele nasjonen seg sammen i avsky, uavhengig av partitilhørighet, etnisitet og religion. Her tok han altså også feil.

Breivik er i beste fall en middelmådighet
Intellektuelt fremstår Breivik knapt nok som en middelmådighet; i den faktiske verden er han en taper. Hans såkalte ”manifest” er et sammensurium der det meste er stjålet fra andre. I følge seg selv kunne han ha oppnådd hva som helst - men har pussig nok ikke oppnådd noe, ingen utdanning, ingen karriere, ingenting.

Mannen som ikke slapp inn i militæret bruker et kvasimilitært språk og regner seg som ”hærfører.” Det eneste som vitner om tankemessig aktivitet er evnen til konspiratorisk hemmeligholdelse og en tvangsmessig målrettethet og opptatthet av detaljer. Denne dragningen mot ”det hemmelige” ser vi også i hans medlemskap i frimurerlogen. 

Narcisistisk primadonna
Ettersom denne feminine og selvopptatte gutten ikke var fornøyd med utseendet, måtte han underkaste seg kosmetiske operasjoner og fikset følgelig på nese, panne og hake. Bildene han har lagt ut av seg selv, oppstaset i frimurerantrekk og en fantasifull egenkonstruert ”gallauniform” vitner med all tydelighet om en umoden og narcisistisk primadonna.
Primitivt nazistisk tankegods
Når man ser på begrepene han bruker, er det vanskelig å få øye på nye eller originale tanker. Alt sammen består av gammelt primitivt nazistisk tankegods som med noen små endringer er tilpasset Breiviks fantasiverden. Ideen om en verdensomspennende ”jødisk bolsjevistisk” konspirasjon er byttet ut med en tilsvarende ”muslimsk” konspirasjon. Det underlige begrepet ”kulturmarxistisk” han bruker for å karakterisere Norge, illustrerer mannens kunnskapsløshet.

Hvis man studerer symbolene på ”uniformen” ser man blant annet en hodeskalle gjennomboret at et rødt kors. Hodeskallen minner om merket SS-soldatene brukte på luene, og det røde korset skal vel være tempelriddernes symbol, ettersom han er en selvbestaltet ”tempelridder” – ca 700 år etter at ordenen ble oppløst. Anders Behring Breivik er kanskje ikke nazist i stringent betydning av ordet, men selv om detaljene er forskjellige, er ideologien hans den samme.

Dårlig tenking
Breivik karakteriserer seg selv som ”konservativ kristen”, men handlingene hans viser at han representerer det diametralt motsatte av de verdiene kristendommen har stått for gjennom to tusen år. Han er norsk ”nasjonalist”, men forsøker å tilintetgjøre de ideene Norge har kjempet for helt siden vi ble en nasjonalstat. Derimot er han fullstendig på linje med sine ekstremistiske muslimske kolleger som også ønsker seg et kulturelt og resligiøst ensrettet samfunn der annerledestenkende lukes ut.

Denne komplette mangelen på motforestillinger og empati er på mange måter fascinerende, og ettersom empati og medfølelse er noe av det som har gjort at mennesket har overlevd evolusjonen, må man kunne spørre seg om Anders Behring Breivik og han like er mennesker – eller om de faktisk er ”undermennesker”…
Breivik ”anerkjenner” ikke vårt rettssystem. I det totalitære samfunnet som han så inderlig ønsker seg ville han høyst sannsynlig blitt henrettet ganske umiddelbart etter en slik udåd. Noe av det mest groteske ved det hele er at han - etter å ha gjennomført det feigeste og ynkeligste angrepet i Norge noensinne - åpenbart opplever seg som en helt.

Selv syntetetisk "mot" var ikke nok
Breivik har beskrevet hvordan han brukte anabole steroider og efedrin for å bygge seg opp og for ”kampmoralen.” Hvis man opplever at man har underskudd av mannlige kjønnshormoner og ellers føler seg redd og puslete, er det vel bare rimelig at man må ty til kunstige virkemidler.

Han hadde "regnet seg" frem til et eller annet tall ”sannsynlighet” mht sjansen for å klare å gjennomføre heltedåden sin. Men i det øyeblikket han sto overfor en reell risiko for selv å bli skadet, ser det ut for at ikke engang de kjemiske stimulansene lenger klarte å holde hans naturlige feighet stangen: da politiet nærmet seg med sine våpen fant de en mann med hendene strukket høyt i været – og våpenet kastet langt vekk.

Mannen som uten motforestillinger drepte barn og ubevæpnete voksne, tok ingen sjanser når det gjaldt sin egen sikkerhet! Da ”kapitulerte” hans uovervinnelige ”enmannshær” før han i det hele tatt utsatte seg for noen som helst risiko.

For et heltemot…

Lett å rive ned - vanskelig å bygge opp
Det er enkelt å ødelegge, drepe og rive ned. Selv en taper kan klare det. Å bygge opp, skape, gi liv krever noe ganske annet – og for å klare det må man være noe annet enn en taper. Noe annet enn en Anders Behring Breivik.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar