mandag 5. desember 2011

"Norges mest perfekte ridder...."

Aftenposten har i dag en reportasje om en mor som mistet sin 16-årige datter på Utøya. Hun ble offer for "krigshandlingene" til "Norges mest perfekte ridder etter annen verdenskrig" - en av de mange gjeve titlene massemorderen har smykket seg selv med. Bare å si noe slikt.... ridder... i Norge.... etter annen verdenskrig....

Vel, som flere andre har påpekt: i enhver folkelig forståelse av ordet er ABB sprøyte, pine, hakke gal... Og jeg er tilbøyelig til å mene det samme om de fleste av hans meningsfeller som sprer konspirasjonsteorier og skriker skjellsord ute på nettet. Men denne kollektive galskapen gjør dem ikke ufarlige. 

Beklager, men tanken på alle de unge som døde så fullstendig meningsløst og bortkastet på grunn av vanvittige ideer, gjør at det er vanskelig å holde en profesjonell distanse til stoffet.

Jeg går ut fra at drapsmannens store inspirator, den "lærde" Peder "Fjordman" Nøstvold Jensen, er vel fornøyd med de foreløpige resultatene av de heltemodige kamphandlingene hans disippel har utført i denne imaginære krigen de bedriver. Eller har den bolde krigeren krøpet i skjul under steinen sin igjen, bare for å stikke hodet frem og sutre i avisene - der han får god spalteplass - om den angivelige kneblingen han og hans likesinnede mener seg utsatte for? Registrerte for øvrig at Fjordmannen nettopp også er blitt utnevnt til historiker av en av Englands prominente høyreekstreme. Jaja, titlene sitter som vi har sett løst i de kretsene.

Til diskusjonen om drapsmannens tilregnelighet eller ikke: Psykiateren Arne Thorvik er en av de som er skepiske til diagnosen av vår alles tempelridder. Thorvik har i tillegg til medisinsk og psykiatrisk utdanning også kompetanse innen filosofi. I 2008 publiserte han en meget leseverdig og tankevekkende artikkel med tittelen Strafferettslig utilregnelig - vitenskap eller skjønn? i Tidsskrift for Den Norske Legeforening (nr. 16 - 2008). Artikkelen setter saker og ting i perspektiv.

Anbefales som et innlegg i debatten.

Måtte alle menneskets guder beskytte oss alle mot disse tapre riddernes beskyttelse!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar